Rioja

- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #wanilia
- #świeżość
- #łagodność
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Hiszpania
- #czerowne
- #wytrawne
- #rześkość
- #dojrzałość
- #tytoń
- #balans
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #piwniczka
- #prezent

- #Hiszpania
- #czerowne
- #wytrawne
- #tlenu!
- #ewolucja
- #złożoność
- #harmonia
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka

- #Hiszpania
- #białe
- #półsłodkie
- #lekkość świeżość
- #kwiaty
- #gruszka
- #naturalność

- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #balsam
- #elegancja
- #masywność
- #długość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza

- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #malina
- #suszone owoce
- #soczystość
- #klasyka
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka

- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #truskawka
- #śliwka
- #wanilia
- #kawa
- #na co dzień
- #do książki
- #uroczystość
- #do obiadu
- #kobieca dusza

- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #wanilia
- #mięta
- #elegancja
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent

- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #las
- #ciepło
- #beczka
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser

- #hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #wiśnia
- #jeżyna
- #pikantność
- #soczystość
- #na co dzień
- #budżet
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #ziąb

- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #tlenu!
- #złożoność
- #bogactwo
- #geniusz
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #piwniczka
Rioja
Położona w dorzeczu rzeki Ebro, między pasmami gór Sierra de la Demanda i Sierra Cantabria, Rioja to najpopularniejszy region winiarski tego kraju, słynący na całym świecie ze swoich czerwieni produkowanych przede wszystkim na bazie Tempranillo. Winnice położone w regionie Rioja zajmują ok 65 tys. hektarów na glebach głównie wapiennych i dają ponad 2,5 mln. hektolitrów wina. Ukształtowanie geograficzne regionu wytworzyło tu specyficzny klimat balansujący między gorącem basenu Morza Śródziemnego, a chłodnym oceanicznym powietrzem Atlantyku.
Wina rioja i tempranillo
Tradycja winiarska regionu sięga czasów starożytnych, lecz dopiero połowa XIX wieku i związana z tym okresem wyniszczająca francuskie winnice epidemia filoksery spowodowała rosnący popyt na hiszpańskie wino. Zastosowanie beczek z francuskiego dębu nadaje winom z Rioja elegancki sznyt i znaczny potencjał dojrzewania. Epidemia, która wreszcie dotarła do regiony u początku XX wieku spowodowała spowolnienie produkcji, aż do lat siedemdziesiątych. Rioja to pierwszy region w Hiszpanii uhonorowany statusem DO, a następnie DOCa (hiszpańskie odpowiedniki włoskiego systemu DOC i DOCG w klasyfikacji regionów winiarskich).
Głównym szczepem wykorzystywanym do produkcji Rioja jest Tempranillo. Uprawa tej odmiany stanowi zasadniczą większość areału winnic dochodzącą – jeśli wliczyć odmiany wykorzystywane do kupażu z Tempranillo - do 85 % całości upraw regionu. Tempranillo daje wina o zrównoważonej kwasowości oraz taninach, dobrej strukturze i aromatach wiśni, śliwki, czarnej porzeczki a połączenie z dębem amerykańskim nadaje nut wanilii i kokosa.
Innymi odmianami używanymi w produkcji Rioja są Garnacha, Mazuelo i Graciano. Znaczącymi producentami w Rioja są: Marques de Caceres, Marques de Murrieta, Bodegas Sierra Cantabria, Bodegas Muga