Wina hiszpańskie


Aktualnie wybrane filtry
    Wino Bodega Iniesta Corazon Loco Blanco Wino Bodega Iniesta Corazon Loco...
    • #Hiszpania
    • #białe
    • #wytrawne
    • #cytrusy
    • #trawa
    • #lekkość
    • #rześkość
    • #do obiadu
    • #kobieca dusza
    • #randka
    • #na co dzień
    • #budżet
    Producent: Bodega Iniesta
    Cena: 38,00 zł
    szczegóły

    Wina hiszpańskie i ich krótka historia 

    Hiszpania jest trzecim największym producentem wina na świecie. Półwysep Iberyjski jest jednym z pierwszych miejsc uprawy winorośli w Europie. Prawdopodobnie już około 2500 roku p.n.e. celtyckie plemiona zasadziły tam pierwsze krzewy winne. Hiszpańskie wina cechuje ogromne przywiązanie do tradycji. Wielu producentów używa najnowocześniejszych osiągnięć techniki; lecz są także małe rodzinne winnice, których właściciele ciągle wyciskają sok winogronowy przy użyciu stóp. Najbardziej wyraźnym przykładem poszanowania dziedzictwa jest kultywowanie rodzimych odmian. Gdy na świecie porzuca się endemiczne odmiany dla cabernet sauvignon czy chardonnay, Hiszpanie z dumą obsadzają swoje pola szczepami takimi jak mencia, godello, zalema, czy hondarrabi zuri.

    Wino hiszpańskie z kraju winorośli

    Południowe położenie kraju sprawia, że klimat Hiszpanii jest bardzo ciepły. Hiszpania jest wielką skałą wyniesioną ponad powierzchnię Atlantyku, a średnia wysokość nad poziom morza to 300 metrów. To znacznie obniża średnią temperatur w wielu hiszpańskich regionach, co wpływa na zróżnicowanie klimatyczne. Dlatego, w Hiszpanii znajdziemy tak różne style i odmiany wina hiszpańskiego. Hiszpania jest krajem o największej powierzchni upraw winorośli, nie produkującym największej ilości wina. Dzieje się tak, ponieważ wiele tamtejszych krzewów to stare – mało urodzajne rośliny. Ubogie gleby i niskie opady także przyczyniają się do niższych plonów. Uprawia się tam 85 odmian winorośli. Ku zaskoczeniu, w kraju kojarzonym z winem czerwonym, najbardziej powszechną jest biała odmiana – airen, dająca proste, świeże wino – podobne do włoskiego pinot grigio.

    Najlepsze odmiany mają swój charakter. Szczepy jak albarino i parellada, rodzą wina z osobowością, pokazujące cechy terroir. Najbardziej cenioną odmianą wina z Hiszpanii jest bez wątpienia tempranillo. Stanowi ona podstawę słynnych win z Rioja i Ribera del Duero i z innych hiszpańskich regionów. Tempranillo jest dla Hiszpanii tym, czym dla Bordeaux jest Cabernet Sauvignon, oraz Sangiovese dla Włochów. 

    Dobre wina hiszpańskie i ich regiony

    • Region La Rioja jest uważany za najlepszy w Hiszpanii. Jego nazwa pochodzi od  jednego z siedmiu dopływów Ebro – Rio Oja. Swoją sławę zawdzięcza czerwonym winom z odmiany tempranillo. Wina tamtejsze są starzone dłużej w beczkach, niż wina z pozostałych regionów hiszpańskich. Region nad rzeką Ebro produkuje również wina białe - głównie z odmiany viura, oraz wina różowe z tempranillo. 
    • Ribera del Duero, leżąca na północ od Madrytu, to kraina wielkich win czerwonych z tamtejszego klonu tempranillo, zwanego tinto fino. Klimat regionu jest ostry, suchy i gorący. Tinto fino zaadoptowało się do tych trudnych warunków, jego grona są małe, mają grubą skórkę. Powstają z nich wina potężne, rustykalne, o ogromnym potencjale starzenia. 
    • Region Penedes w Katalonii, to z kolei kraina win musujących - Cava. Produkuje się je metodą tradycyjną – która zakłada refermentację wina w butelce. W odróżnieniu od Szampanii, wina te powstają z odmian charakterystycznych dla Hiszpanii, xarel-lo - macabeo, parellada. Producenci często dodają Chardonnay do kupażu.  Cava to wino o intensywnie owocowym aromacie. Cavy klasy reserva dłużej leżakują na osadzie z drożdży, przez co nabierają przyjemnych aromatów ciasta, skórki chleba. Poza winami musującymi, wytwarza się w tym regionie także wina białe i czerwone stołowe. Są to najczęściej wina codzienne, produkowane w nowoczesny sposób. 
    • Maleńki region winiarski Rias Baixas leży na północy kraju, w prowincji Galicja. Ten nadmorski obszar zyskał sławę w latach 90-tych. Wcześniej Hiszpania znana była głównie  z win hiszpańskich czerwonych (poza białymi musującymi z Penedes i białymi słodkimi wzmocnionymi  z Jerez). W Rias Baixas uprawia się albarino. Odmiana ta rodzi wina żywe i orzeźwiające, które idealnie łączą się z owocami morza i należy je wypijać młode. 

    Każdy konsument znajdzie w Hiszpanii wino dla siebie, ten zróżnicowany kulturowo i klimatycznie kraj oferuje wielką różnorodność. Wino hiszpańskie to wino które przypadnie każdemu do gustu.

    do góry
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper.pl