Mozela
- #niemcy
- #białe
- #półwytrawne
- #brzoskwinia
- #mango
- #morela
- #niemcy
- #białe
- #pinotblanc
- #pigwa
- #gruszka
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #altereben
- #elegancja
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #balans
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #cukier
- #mineralność
- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #zioła
- #lekkość
- #cytrusy
- #miód
- #do obiadu
- #upał
- #uroczystość
- #na co dzień
- #Niemcy
- #białe
- #wytrawne
- #gruszka
- #kremowe
- #równowaga
- #soczystość
- #upał
- #kobieca dusza
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
Stolica niemieckiego winiarstwa, nie tyle pod względem wielkości produkcji (gdyż tu zajmuje trzecie miejsce) co prestiżu. Riesling stanowi niemal całą powierzchnię wszystkich upraw. Biegnący wzdłuż Mozeli od granicy z Luksemburgiem, aż po jej ujście do Renu region, czerpie swoje tradycje jeszcze z czasów panowania rzymskiego.
Rozciągające się wzdłuż stromych zboczy Mozeli winnice, stanowią malowniczy element krajobrazu regionu, czyniąc jednocześnie pracę na winnicy trudną sztuką. Uprawa wymaga o wiele większych nakładów niż w przypadku winnic usytuowanych na nizinach. Położenie mozelskich winnic i ich warunki glebowe mają swoją funkcję również w kontynentalnym północnym klimacie i umiarkowanym lecie. Strome zbocza pozwalają wykorzystać maksimum nasłonecznienia (również ze światła odbijanego od tafli wody), a łupkowe podłoże kumuluje ciepło. To wszystko sprawia, że mozelskie Rieslingi zachowują aromatyczność i mineralność przy stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.
Riesling to ulubiony przez wielu krytyków biały szczep, będący znakiem firmowym winiarskich NIemiec. Nigdzie na świecie nie produkuje się go w takich ilościach. Jakkolwiek Rieslinga w dużym areale znajdziemy jeszcze we francuskiej Alzacji (o którą to zresztą przez wieki oba narody toczyły systematyczne wojny - czyżby właśnie o Rieslinga?); w Austrii i Nowej Zelandii.