Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Liguria, znana jako Włoska Riwiera
Rozciąga się od granicy z Francją do Toskanii. Jej stolicą jest Genua,
jeden z najważniejszych portów dla Włoch. Winorośl uprawia się tam na tarasach, położonych na
stromych zboczach masywu Apenińskiego, które zbiegają aż do morza Liguryjskiego.
Praca na tamtejszych winnicach jest ogromnie trudna z uwagi na ukształtowanie terenu, do niektórych
działek dopłynąć można tylko za pomocą łodzi. Powierzchnia upraw w regionie jest mała, więc produkcja
wina w Ligurii jest nieporównywalnie mniejsza niż w innych zakątkach Włoch.
Pośród DOC Ligurii
Znajdziemy kilka prostych win które są bardzo ważne dla tego miejsca. Na wschód
od Genui, produkuje się Cinqueterre. Nazwa tego wina, tłumaczona jako „pięć ziem” odnosi się do pięciu
wiosek rybackich wokół których uprawia się winorośl. Jest to białe wino z odmian bosco, albarola i
vermentino. Świeże i żywe, idealnie pasuje do tamtejszych dań z ryb. Słodka wersja - Cinqueterre
Sciacchetra, produkowana z wysuszonych w słońcu gron, jest dostępna praktycznie tylko na tamtejszym
rynku, trzeba spróbować będąc w Ligurii. W DOC Riviera Ligure di Ponente znajdziemy interesującą
odmianę pigato. Jej nazwa bierze się od plam na skórkach winogron. W najlepszym wydaniu, pigato jest
mineralne, zbudowane – świetne z inną specjalnością liguryjską – pesto. Na zachód od Genui powstaje
najlepsze czerwone wino regionu – Dolceacqua, znane także jako rossese di Dolceacqua. Produkowane z
odmiany rossese, ma jasną barwę i mnóstwo owocowych, ziołowych aromatów.
Wina Ligurii są bardzo interesujące i unikatowe. Tworzone często przez maleńkie, rodzinne winnice,
prezentują wielką klasę.