Wina musujące
- #włochy
- #musujące
- #jabłko
- #brzoskwinia
- #elegancja
- #włochy
- #musujące
- #skórkachleba
- #owoce
- #drożdże
- #włochy
- #elegancja
- #świeżość
- #jabłko
- #grejpfrut
- #włochy
- #musujące
- #aromatkwiatowy
- #cytrusy
- #wytrawne
- #włochy
- #piemont
- #chardonnay
- #mus
- #wytrawne
- #hiszpania
- #corpinnat
- #brutclassic
- #hiszpania
- #corpinnat
- #brutnature
- #hiszpania
- #corpinnat
- #brutnature
- #MAGNUM
- #Hiszpania
- #musujące
- #wytrawne
- #łagodność
- #zielone jabłko
- #zioła
- #grejpfrut
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #kobieca dusza
- #Francja
- #musujące
- #wytrawne
- #elegancja
- #świeżość
- #cytrusykremowość
- #uroczystość
- #koneser
- #upał
- #wesele
- #Francja
- #musujące
- #wytrawne
- #elegancja
- #głębia
- #kremowość
- #świeżość
- #randka
- #uroczystość
- #upał
- #piwniczka
- #prezent
Wino musujące
Benedyktyńscy Mnisi z okolic Carcassonne na terenie dzisiejszsej Langwedocji ok. roku 1531 zabutelkowali wino przed ukończeniem fermentacji. Zaowocowało to powstaniem bąbelków dwutlenku węgla w butelce. Tak (przypadkowo) zrodziło się pierwsze wino musujące, nazwane póżniej Blanquette de Limoux. Z czasem wina musujące podbiły serca miłośników wina na całym świecie.
Czym się wyróżnia wino musujące
Cenimy je za orzeżwiające właściwości, za łatwość łączenia z potrawami, za elegancję, za wystrzałowość otwierania butelki. Istnieje kilka metod produkcji win musujących. Metoda szampańska (tradycyjna) zakłada wtórną fermentację już powstałego wina w butelce poprzez dodanie do niej roztworu cukru i drożdży winiarskich. Zakorkowane, wino leżakuje na osadzie drożdżowym przez pewien czas. W ten sposób produkowane są np. francuskie Champagne, hiszpańska Cava, włoska Franciacorta i wiele innych. Wina musujące wytwarzane tą metodą, często prezentują aromaty drożdży lub pieczywa, które w połączeniu z owocowością dają niebanalne wrażenie.
Różnice wśród win
Inaczej pachnie i smakuje np. włoskie Prosecco. To dlatego że produkowane jest innym sposobem, tzw. metodą Charmat. Wino przechodzi wtórną fermentację w zbiorniku ze stali nierdzewnej, a następnie jest butelkowane. Prosecco oraz wina powstałe w podobny sposób są owocowe w charakterze, przedstawiają wyłącznie aromat i smak odmiany z której powstały.
Osobną katergorią są wina Frizzante. Lekko, naturalnie musujące wina z których chyba najsławniejszym jest słodkie i pachnące Moscato d'Asti z włoskiego Piemontu. Sylwester, wesele, rocznica, urodziny, czy śniadanie... wino musujące swoją różnorodnością uświetni każdą okazję.
Winayo jest miejscem, w którym zwolennik dobrego wina musującego na pewno znajdzie coś dla siebie. Wystarczy uruchomić wyszukiwarkę.