Wino Caparzo Brunello di Montalcino
#Włochy, #czerwone, #wytrawne, #malina, #anyż, #równowaga, #miękkość, #do książki, #uroczystość, #koneser, #piwniczka, #prezent
- Producent: Wina Caparzo
- kolor: Wina czerwone
- rodzaj: Wina wytrawne
- rocznik: 2011
- kraj: Wina Włochy
- region: Toskania
- subregion: Brunello di Montalcino DOCG
Ogólnie
Wyrafinowane Brunello, oddające styl Caparzo i charakter rocznika. Nuty wiśni, czerwonej porzeczki, granatu, malin. W tle anyż, tytoń i dym. Czysta, ale zrównoważona rasowa kwasowość, miękkość owocu, słodka tanina. W kontakcie z tlenem wino nabiera jedwabistego charakteru, krągleje, odsłaniając w pełni swoją prawdziwą tożsamość – elegancję.
Szczegółowo
- cielistość: Ani chuchro ani siłacz ot jak sąsiad spod szóstki
- styl wina: Poukładane dojrzałe wielowymiarowe
- taniny: Ot w standardzie przyjemne jak to w mocniejszej herbatce
- alkohol: 13.5%
- pojemność: 750 ml
- zamknięcie: korek
- typ i czas zbioru: zbiór ręczny
- winifikacja: winifikacja wstępna przez 7 dni w temperaturze kontrolowanej 28-30 st. C kontakt ze skórkami przez 10 do 15 dni. Fermentacja malolaktowa w temeperaturze kontrolowanej 20-24 st. C
- dojrzewanie: 2 lata w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu następnie 4 miesiące w butelce
- kwasowość: 5 g/l
- gleby: piaski gliny kamienie
-
Chmura potrzeb
Jak i z czym?
- NAJLEPIEJ PASUJE DO:
-
temperatura podawania 18 C
-
dekantacja / karafowanie 1h
-
potencjał dojrzewania do 15 lat w piwnicy