Wino Dolianova Anzenas Cannonau di Sardegna
#Włochy, #czerwone, #wytrawne, #jagoda, #porzeczka, #skóra, #soczystość, #do książki, #randka, #uroczystość, #do obiadu
- Producent: Wina Cantina di Dolianova
- kolor: Wina czerwone
- rodzaj: Wina wytrawne
- rocznik: 2017
- kraj: Wina Włochy
- region: Sardynia
- subregion: Cannonau di Sardegna DOC
Ogólnie
Sporo owocu, wpadającego w jagodę i czarną porzeczkę. Jest intensywność, a zarazem soczystość i niezła tanina. Całości dopełnia charakterna pikantność, ziemistość, nuty skóry i lekka mineralność. Niby proste, a jednak dzieje się.
Szczegółowo
- cielistość: Siłownia przynajmniej trzy razy w tygodniu dobrze zbudowane
- styl wina: Poukładane dojrzałe wielowymiarowe
- taniny: Ot w standardzie przyjemne jak to w mocniejszej herbatce
- alkohol: 14%
- typ i czas zbioru: zbiór ręczny
- winifikacja: w kadziach ze stali nierdzewnej. Fermentacja 9-10 dni w temp. kontrolowanej 26 st. C następnie fermentacja malolaktyczna w kadziach cementowo-szklanych
- dojrzewanie: w kadziach cementowo-szklanych
- zamknięcie: korek
- gleby: ilasto-wapienne
-
Chmura potrzeb
Jak i z czym?
- NAJLEPIEJ PASUJE DO:
-
temperatura podawania 18-20 st. C
-
potencjał dojrzewania do 6 lat w piwnicy