Wino Guido Porro Barolo Lazzairasco
#Włochy, #czerwone, #wytrawne, #czereśnia, #kwiaty, #herbata, #tanina, #do książki, #uroczystość, #ziąb, #koneser
- Producent: Wina Guido Porro
- kolor: Wina czerwone
- rodzaj: Wina wytrawne
- rocznik: 2016
- kraj: Wina Włochy
- region: Piemont
- subregion: Barolo DOCG
Ogólnie
Piękna rubinowa barwa z ceglastą obwódką. Nuty słodkiej czereśni, fiołków, terpentyny, skóry, śliwki, bardzo dojrzałej truskawki. W ustach wspomniana już słodka truskawka, porzeczka, mocna, ale doskonale sprawiona tanina, oraz goryczka przepleciona ze słodyczą. Rozwija się długo, grając najpierw w tonacji bardzo dojrzałego owocu, po natlenieniu przechodzi w skórę, taniny nabrzmiewają, otwierają się, w tle znaleźć można lekką mineralność.
Szczegółowo
- cielistość: Siłownia przynajmniej trzy razy w tygodniu dobrze zbudowane
- styl wina: Poukładane dojrzałe wielowymiarowe
- taniny: Ot w standardzie przyjemne jak to w mocniejszej herbatce
- alkohol: 14.5%
- pojemność: 750 ml
- typ i czas zbioru: zbiór ręczny
- winifikacja: tradycyjna metoda z długą maceracją: naturalna fermentacja bez dodatku drożdży w kontakcie ze skórkami przez 15-20 dni w betonowych wyłożonych szkłem kadziach
- dojrzewanie: 3 lata w botti ze słowieńskiego dębu
- zamknięcie: korek
- kwasowość: 5.2 g/l
- gleby: gliniasto-wapienne
-
Chmura potrzeb
Jak i z czym?
- NAJLEPIEJ PASUJE DO:
-
temperatura podawania 18 C
-
dekantacja / karafowanie 1-2h
-
potencjał dojrzewania do 20 lat w piwnicy