Wino Kir-Yianni Dyo Elies
#Grecja, #czerwone, #wytrawne, #jagoda, #zioła, #masywność, #tanina, #do książki, #uroczystość, #koneser, #ziąb, #piwniczka
- Producent: Wina Kir-Yianni
- kolor: Wina czerwone
- rodzaj: Wina wytrawne
- rocznik: 2016
- kraj: Wina Grecja
- region: Naousa
- subregion: Naousa
Ogólnie
Intensywna purpura w kieliszku, nuty jagodowej konfitury, śliwki, świeżość granatu. Wszystko ładnie opakowane w beczkowe akcenty pieprzu, pieprzu, tytoniu, grillowanych migdałów. Jest też odrobina ziół i tytułowej oliwy. W ustach kremowe, masywne, dość taniczne, ze świetnym potencjałem dojrzewania — naprawdę warto poczekać.
Szczegółowo
- cielistość: Siłownia przynajmniej trzy razy w tygodniu dobrze zbudowane
- styl wina: Dziecko słońca rozgrzane konfiturowe skoncentrowane
- taniny: Jest moc! Ale u nas nigdy bez równowagi
- alkohol: 14%
- pojemność: 750 ml
- typ i czas zbioru: zbiór ręczny od sierpnia do września w zależności od szczepu
- winifikacja: oddzielnie dla każdego szczepu. W kadziach stalowych w kontrolowanej temperaturze 29-30 st. C (Merlot) 22-24 st. C (Syrah) i 22 st. C dla Xinomavro.
- dojrzewanie: 16 miesięcy osobno dla każdego szczepu w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego o poj 225 l.
- zamknięcie: korek
- cukier resztkowy: 3.0 g/l
- kwasowość: 5.4 g/l
- gleby: gliniasto-wapienne
-
Chmura potrzeb
Jak i z czym?
- NAJLEPIEJ PASUJE DO:
-
potencjał dojrzewania do 10 lat w piwnicy
-
temperatura podawania 16-18 C