Twój Portfel
0 PLN
Koszyk
Filtruj

Potrzebuję wina

Styl wina białego

Styl wina czerwonego

Cielistość

Wino też człowiek, więc posiada ciało. I jak u ludzi jedni są chudzi jak patyki a inni okrąglutcy, tak wina moga być lekkie albo masywne. Kiedy mówię cielistość wina, to próbuję określić jego strukturę i gęstość. Wyobraź sobie, że bierzesz łyk oliwy, ale takiej specjalnie spreparowanej, pozbawionej smaku i zapachu. I tak odróżnisz ją od wody, bo przecież ma inne...ciało !

Taniny

Piłeś kiedyś mocną zimną, najlepiej nieposłodzoną herbatę ? Na pewno, jeśli coś jest codziennym polskim narodowym napojem, to herbata właśnie. Obok smaku, pojawia się wtedy w ustach coś jeszcze. Takie szorstkie ni to ściągnie, ni to znieczulanie śluzówki. Jakby ją ktoś na chwilę wysuszył, zmatowił, przejechał niewidzianym papierem ściernym. Tadam ! To taniny. Generalnie występują w winach czerwonych, choć bardzo delikatne i specyficzne,
zdarzają się w białych.

Alkohol

Najlepsze jest to, że w winie wcale nie chodzi o alkohol. W każdym razie nie pierwszoplanowo. Alkohol "odstający", taki którego specyficzną gorycz da sie wyczuć, jest przez winiarzy traktowany jak odstające uszy – psuje kompozycję. Zawartość alkoholu mówi jednak sporo o strukturze wina. Bo alkohol to w winie taka konstrukcja, szkielet, który obudowują inne elementy. Konstrukcja nie ma dominować, powinna być schowana, ale jej masywność świadczy o masywności całej budowli. Poziom alkoholu świadczy też często o słodyczy. Im mniej alkoholu, tym (zazwyczaj choć niekoniecznie) więcej cukru.

Rodzaj

Świat nie jest taki czarno biały, jak by się mogło wydawać, a w przypadku wina nie jest tak po prostu czerwono – biało - różowy. Czerwone wina bywają fioletowe, czarne, ceglane. Białe właściwie nigdy nie są białe, raczej zielone, słomkowe, cytrynowe, złote, bursztynowe. Różowe to czasem łososi na, czasem dojrzała malina, czasem fiołki. Nie będziemy jednak utrudniać i dokonamy podziału prostego ale czytelnego. Jako kategorię dodamy jeszcze wina musujące.

Słodycz

Trudno jest obiektywnie zbudować klasyfikację wytrawności wina, bo zależy ona nie tylko od ilości cukru na litr, ale także poziomu kwasowości, alkoholu, tanin. Odczucia są prywatne i subiektywne, w dużym stopniu zależą od naszych przyzwyczajeń smakowych. Największy problem jest z winem półwytrawnym. To raczej wyraz oczekiwań (żeby nie było kwaśne!) niż próba rzeczowego opisu wina. Ludzie boją się poprosić o wino wytrawne, bo wydaje im się, że będzie ich strasznie wykręcać. U nas nie ma kwaśnych win!!! Dlatego wytrawne i półwytrawne to tutaj jedna kategoria.

Jedzenie

Potencjał starzenia

Czyli jak długo warto twoje wino potrzymać w piwniczce. Ustalmy jedno, to nie tak, że wino zawsze w wiekiem zyskuje. Niektóre i to wcale nie znaczy, że najsłabsze, trzeba pić jak najszybciej, bo im młodsze tym lepsze. Jest na świecie kilka rzeczy które też tak mają. I co, niedobre może są ?

Pojemność

Pochodzenie

Wybierz szczep

Roczniki

Producent

Certyfikaty

Opcje dla zalogowanych

Założ konto
Jesteś tutaj:   Internetowy sklep z winem online - Winayo! » ABC wina Szampan - tylko z Szampanii
Podziel się

Szampan - tylko z Szampanii

Szampan to bez wątpienia święty Graal win musujących, a być może win w ogóle. Nawet ci, którzy nie najlepiej rozróżniają białe od czerwonego, o szampanie słyszeli. Co prawda często mylą go z jakimkolwiek winem musującym, tym niemniej jedno jest pewne - nazwa dzwoni w uszach.

 

Skąd ta sława szampana? Bąbelki to w ogóle szczególny typ wina, który oprócz walorów smakowych, ma też ważny wymiar kulturowy. Bąble równa się okazja, okazja równa się szczególny moment, to z kolei równa się skłonność do wydania trochę większych pieniędzy. Jak ze wszystkim, co ekskluzywne, pojawia się quasi filozoficzne pytanie - co było wcześniej - wysoka cena i wynikająca z tego ekskluzywność  czy odwrotnie. Poza rozważaniami marketingowymi, w które wchodzić nie będziemy (choć na przykładzie szampana można by zapewne napisać habilitację) pozostaje szampan jako wino. Nawet jeśli zetrzeć z niego pozłotko - pozostaje niezwykły.

 

Szampania to region nieoczywiście winiarski - na północnym wschodzie Francji, między Reims a Epernay, ledwie sto kilometrów od belgijskiej granicy. Region chłodny, niesprzyjający dojrzewaniu gron. I to jest dość paradoksalnie jeden z czynników sukcesu, bo wino bazowe przy produkcji szampana wymaga dobrej kwasowości. Ta zaś, połączona ze świetnym wapiennym, kredowym terroir, wynosi mineralność szampana na taki poziom, że jego konkurentom na świecie często brakuje już tlenu. Oto lekcja jak trudność przekuć na atut.

 

Szampan produkowany jest na bazie Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier - to święta trójca regionu. Możliwe jest też użycie czterech rzadziej spotykanych - Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Mesiler i Arbane. Warto zwrócić uwagę, że dwa z trzech najważniejszych dla szampana szczepów mają czerwoną skórkę. Oddzielenie jej od moszczu umożliwia produkcję białego wina (to w skórce znajduje się pigment),  pozwala zarazem na uzyskać wino bardziej strukturalne, charakterniejsze, intensywniejsze w smaku. Taki rodzaj szampana  doskonale sprawdza się przy stole.  Chardonnay, będące szczepem białym, daje szampany finezyjne, eleganckie, kremowe, z cudnym kwiatowo- cytrusowo mineralnym bukietem. Genialne jako aperitif (i nie tylko). Rodzaj gron, z których szampan pochodzi, decyduje o jego klasyfikacji jako Blanc de blancs (biały z białych winogron) Blanc de Noirs (biały z czerwonych) albo Blanc (biały z białych i czerwonych winogron). Ze względu na wpływ użytych szczepów na smak, nie jest to klasyfikacja bez znaczenia.

 

Na etykiecie szampana można znaleźć również oznaczenie Grand Cru i Premier Cru - to wina pochodzące z najlepszych w regionie działek. W Szampanii większe znaczenia ma jednak dom, z którego butelka pochodzi - terroir (o zgrozo w większości francuskich apelacji) nie ma tu aż takiego znaczenia.

 

Bardzo ważne dla konsumenta jest również oznaczenie poziomu słodyczy szampana. W kolejności od najbardziej wytrawnego, możemy wyróżnić następujące: brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi-sec, doux.

Sporo zamieszania (mają na nie wpływ uwarunkowania historyczne) robi w tej klasyfikacji  “dry”. Dość instynktownie traktujemy je jako oznaczenie wina wytrawnego, jednak w przypadku szampana (i innych win musujących) mamy tu cukier na poziomie 17 do 32 g na litr. Spokojne wytrawne wino ma poziom cukru resztkowego oscylujący wokół 5 g. Warto więc pamiętać, że "dry" i bąbelki równa się cukiernia.

 

 

 

Telefon/Pomoc

Czy masz 18 lat?

Strona tylko dla osób pełnoletnich.

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Klik! »
Zamknij

Uwaga! Rozdzielona płatność za Wino i Transport


Żeby działać legalnie, sami nie możemy wysyłać do Ciebie alkoholu.

Ty możesz jednak upoważnić kuriera do odbioru zakupionego wina i dostarczenia pod wskazany adres.

Trzy proste kroki:

  1. Płacisz za samo wino.
  2. Po zapłaceniu za wino zostajesz z banku przekierowany na Winayo! i zlecasz nam transport swojego zamówienia na adres przypisany do Twojego Konta (możesz go też na tym etapie zmienić).
    System sam naliczy opłatę za transport odpowiednią dla Zamówienia. Koszt transportu to 22 zł za każde 18 butelek.
  3. Płacisz za transport, my automatycznie dostajemy Twój list przewozowy i zajmujemy się resztą.

Zapytaj o dostępność




Wybieraj dalej
Przejdź do koszyka