Cechą charakterystyczną wina wytrawnego jest bardzo niska zawartość cukru. Napoje te mają unikatowy, gorzkawy posmak. Z tego powodu chętniej sięgają po nie osoby z większym doświadczeniem w świecie win, choć nie jest to reguła. Bardzo często docenienie jego smaku wymaga czasu, bo słodkie czy półsłodkie trunki pije się „łatwiej”. Natomiast odkrycie jego potencjału pozwala na zupełnie nowe spojrzenie na paletę winnych smaków i aromatów. Bywa białe, czerwone lub różowe, a każde z nich dopasować można do odpowiednich potraw.
- #austria
- #białe
- #sauvignonblanc
- #mineralność
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #parcellaire
- #welschriesling
- #chardonnay
- #wegańskie
- #austria
- #czerwone
- #syrah
- #cabernetfranc
- #wegańskie
- #niemcy
- #białe
- #riesling
- #balans
- #austria
- #białe
- #muskateller
- #owoce
- #jaśmin
- #muszkat
- #włochy
- #musujące
- #jabłko
- #brzoskwinia
- #elegancja
- #austria
- #białe
- #chardonnay
- #riesling
- #scheurebe
- #beczkidębowe
- #austria
- #czerwone
- #zweigelt
- #dąb
- #świeżość
- #wegańskie
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Grecja
- #czerwone
- #wytrawne
- #balsamoczność
- #równowaga
- #tanina
- #soczystość
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #dojrzałość
- #soczystość
- #dym
- #równowaga
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #do obiadu
- #koneser
- #Francja
- #białe
- #wytrawne
- #owoc
- #oleistość
- #dym
- #kompozycja
- #do książki
- #randka
- #uroczystość
- #koneser
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #czerowne
- #wytrawne
- #czereśnia
- #masywność
- #szczodrość
- #miękka tanina
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #cytrusy
- #trawa
- #lekkość
- #rześkość
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #randka
- #na co dzień
- #budżet
- #Hiszpania
- #białe
- #wytrawne
- #tropiki
- #trawa
- #świeżość
- #chrupkość
- #upał
- #na co dzień
- #budżet
- #impreza
- #wesele
- #Hiszpania
- #czerwone
- #wytrawne
- #czereśnia
- #wanilia
- #mięta
- #elegancja
- #randka
- #do książki
- #uroczystość
- #koneser
- #prezent
- #Francja
- #czerowne
- #wytrawne
- #malina
- #truskawka
- #soczystość
- #lekkość
- #na co dzień
- #budżet
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
- #Włochy
- #białe
- #wytrawne
- #brzoskwinia
- #cytrusy
- #trawa
- #rześkość
- #na co dzień
- #do książki
- #randka
- #do obiadu
- #kobieca dusza
Czym cechuje się wino wytrawne?
Wino czerwone wytrawne
Wino czerwone wytrawne najczęściej podawane jest do dań głównych. Perfekcyjnie pasuje do mięs, np. wołowiny czy dziczyzny. Idealnie współgra też z grzybami, kaczką oraz włoskimi pastami. Bywa znakomitym dodatkiem nawet do deserów, tworząc unikatową kompozycję z czekoladą.
Wino białe wytrawne
Wino białe wytrawne podawane jest do dań lekkich i delikatnych. Świetnie pasuje do zimnych przekąsek, tapasów, ryb czy owoców morza. Stanowi dopełnienie potraw warzywnych, ale nie zawiedzie również jako elegancki aperitif. W połączeniu z serami pleśniowymi gwarantuje prawdziwą kanonadę smaków na podniebieniu.
Wino różowe wytrawne
Różowe wino wytrawne cieszy się coraz większą popularnością. W odróżnieniu od czerwonego kuzyna cechuje się lekkością oraz kwasowością. W jego przypadku intensywny jest też owocowy bukiet. Dobrze sprawdza się w połączeniu z owocami, przystawkami czy jako aperitif. Doskonale pasuje do owoców morza, ale może być również perfekcyjnym dopełnieniem deseru.
Wino wytrawne a wino półwytrawne czerwone - różnice
Czym wino półwytrawne czerwone różni się od wytrawnego? Ogólnie powiedzieć można, że pierwsze z wymienionych jest po prostu delikatniejsze w smaku. Uznaje się je za łagodne, bo nie ma aż takiej kwasowości. Choć oba typy mogą być wytwarzane z identycznych gron, półwytrawne odmiany zawierają o wiele więcej cukru, co wpływa na ich smak. Często mowa tu o 7-12 gramach na litr, podczas gdy w wytrawnych nie ma go wcale lub jest maksymalnie do 4 gramów na litr.
Tak wyraźna różnica w smaku sprawia, że często wino półwytrawne czerwone jest pierwszym krokiem na drodze do napojów wytrawnych. Wynika to z faktu, że jest ono bardziej wymagające od produktów słodkich i półsłodkich. Jednocześnie natomiast daje więcej „wytchnienia” niż propozycje wytrawne.
Wino wytrawne, którego warto spróbować
Wino wytrawne jest niezwykle zróżnicowane nie tylko pod względem smaków i aromatów, ale też cen oraz producentów. To jego ogromna zaleta, dzięki niej bowiem każdy może znaleźć butelkę, która będzie idealnie pasowała zarówno do jego gustu, jak i okazji.
Warte spróbowania jest np. włoskie wino Barcaroli Montepulciano d’Abruzzo o niskiej kwasowości i delikatnej taninie. Świetnie współgra z kaczką i dziczyzną, a ponadto stanowić może idealne dopełnienie spotkania przy grillu z przyjaciółmi. Dla bardziej wymagających miłośników win polecane jest z kolei Caparzo Brunello di Montalcino - eleganckie, z nutą wiśni, czerwonej porzeczki, granatu i malin. Jest doskonałe do baraniny czy jagnięciny, ale też serów długodojrzewających.