Twój Portfel
0 PLN
Koszyk
Filtruj

Potrzebuję wina

Styl wina białego

Styl wina czerwonego

Cielistość

Wino też człowiek, więc posiada ciało. I jak u ludzi jedni są chudzi jak patyki a inni okrąglutcy, tak wina moga być lekkie albo masywne. Kiedy mówię cielistość wina, to próbuję określić jego strukturę i gęstość. Wyobraź sobie, że bierzesz łyk oliwy, ale takiej specjalnie spreparowanej, pozbawionej smaku i zapachu. I tak odróżnisz ją od wody, bo przecież ma inne...ciało !

Taniny

Piłeś kiedyś mocną zimną, najlepiej nieposłodzoną herbatę ? Na pewno, jeśli coś jest codziennym polskim narodowym napojem, to herbata właśnie. Obok smaku, pojawia się wtedy w ustach coś jeszcze. Takie szorstkie ni to ściągnie, ni to znieczulanie śluzówki. Jakby ją ktoś na chwilę wysuszył, zmatowił, przejechał niewidzianym papierem ściernym. Tadam ! To taniny. Generalnie występują w winach czerwonych, choć bardzo delikatne i specyficzne,
zdarzają się w białych.

Alkohol

Najlepsze jest to, że w winie wcale nie chodzi o alkohol. W każdym razie nie pierwszoplanowo. Alkohol "odstający", taki którego specyficzną gorycz da sie wyczuć, jest przez winiarzy traktowany jak odstające uszy – psuje kompozycję. Zawartość alkoholu mówi jednak sporo o strukturze wina. Bo alkohol to w winie taka konstrukcja, szkielet, który obudowują inne elementy. Konstrukcja nie ma dominować, powinna być schowana, ale jej masywność świadczy o masywności całej budowli. Poziom alkoholu świadczy też często o słodyczy. Im mniej alkoholu, tym (zazwyczaj choć niekoniecznie) więcej cukru.

Rodzaj

Świat nie jest taki czarno biały, jak by się mogło wydawać, a w przypadku wina nie jest tak po prostu czerwono – biało - różowy. Czerwone wina bywają fioletowe, czarne, ceglane. Białe właściwie nigdy nie są białe, raczej zielone, słomkowe, cytrynowe, złote, bursztynowe. Różowe to czasem łososi na, czasem dojrzała malina, czasem fiołki. Nie będziemy jednak utrudniać i dokonamy podziału prostego ale czytelnego. Jako kategorię dodamy jeszcze wina musujące.

Słodycz

Trudno jest obiektywnie zbudować klasyfikację wytrawności wina, bo zależy ona nie tylko od ilości cukru na litr, ale także poziomu kwasowości, alkoholu, tanin. Odczucia są prywatne i subiektywne, w dużym stopniu zależą od naszych przyzwyczajeń smakowych. Największy problem jest z winem półwytrawnym. To raczej wyraz oczekiwań (żeby nie było kwaśne!) niż próba rzeczowego opisu wina. Ludzie boją się poprosić o wino wytrawne, bo wydaje im się, że będzie ich strasznie wykręcać. U nas nie ma kwaśnych win!!! Dlatego wytrawne i półwytrawne to tutaj jedna kategoria.

Jedzenie

Potencjał starzenia

Czyli jak długo warto twoje wino potrzymać w piwniczce. Ustalmy jedno, to nie tak, że wino zawsze w wiekiem zyskuje. Niektóre i to wcale nie znaczy, że najsłabsze, trzeba pić jak najszybciej, bo im młodsze tym lepsze. Jest na świecie kilka rzeczy które też tak mają. I co, niedobre może są ?

Pojemność

Pochodzenie

Wybierz szczep

Roczniki

Producent

Certyfikaty

Opcje dla zalogowanych

Założ konto
Jesteś tutaj:   Internetowy sklep z winem online - Winayo! » Artykuły Wina Toskanii - Chianti
Podziel się

Co warto wiedzieć o winach z Chianti?

Chianti to ikona Włoch jak skuter, spaghetti i espresso. Któż nie przywoził z Italii wielkich flach oplecionych w rafię! Niemal masowy charakter jest jego marketingowym sukcesem, a jednocześnie przekleństwem. To prawdziwe morze wina, prezentuje tak nierówny poziom, że  najlepsze, porywające i wielkie, giną w otchłani supermarketowej magmy. Dlatego wielu klientów sklepów winiarskich mówi chianti nie, obawiając się słabego, kwaśnego, krótkiego, innymi słowy byle jakiego wina.

Wyrzucają tym samym do kosza prawdziwy skarb europejskiego winiarstwa. Szopen ląduje w koszu, bo sąsiad, który nominalnie też jest pianistą, zdaje się instrument stoić, a nie na nim grać.

Tożsamość chianti to soczystość. Owoc, beczka, tanina, pikantność,  wszystko jak satelita krąży wokół soczystości, która daje winu życie i predestynuje je do stołu. Bo Chianti to wino biesiadne - potrzebuje jedzenia jak tlenu. 

Najbardziej klasyczny obszar produkcji chianti rozciąga się między Florencją a Sieną, obecnie produkuje się je także w prowincjach Pisa, Arezzo, Prato i Pistoia. Całkowita roczna produkcja tego płynnego szczęścia to około 80 milionów litrów.

Oprócz obszaru klasycznego (Chianti Classico) mamy więc: Chianti Rufina, Chianti Colli Aretini, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano,  Chianti Montespertoli, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Fiorentini. Na etykietach tych “pod-apelacji” znaleźć możemy pełną nazwę, bądź jej wersję skróconą - po prostu jako Chianti.

Granice apelacji po raz pierwszy wyznaczone zostały  z początkiem osiemnastego wieku, jednak twórcą jej nowożytnej twarzy  (słynny przepis na chianti) był żyjący sto pięćdziesiąt lat później Baron Ricasoli. Przepisy apelacyjne były zmieniane jeszcze wielokrotnie, trochę na zasadzie „od ściany do ściany” - najpierw liberalizując wymagania, potem wobec jakościowej dewaluacji - wykazująć dość duży rygoryzm.

Chianti produkowane jest przede wszystkim z Sangiovese (minimum 70 %  kupażu,   w Chianti Classico 80 %). Oprócz Sangiovese używane są także lokalne szczepy Canaiolo i Colorino oraz międzynarodowe  Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Jeszcze niedawno przepisy apelacyjne pozwalały na używanie białych szczepów, obecnie, ze względu na wymaganą koncentrację, nie jest to możliwe. Intencja była dobra, wylano chyba jednak dziecko z kąpielą, bo umiejętny i niewielki dodatek Trebbiano czy Malvasii dawał chianti niepowtarzalny charakter (soczystość i pijalność!).

Sangiovese jest szczepem o naturalnie wysokiej kwasowości mocnych taninach, przy jednoczesnym zachowaniu balansu. Oprócz nut wiśni i jeżyn, charakterystyczne są dla niego akcenty ziołowe, pomidorowe (tak, tak - dzięki temu Sangiovese i pomidor to para idealna). Kwasowość i tanina sprawiają, że umiejętne użycie beczki dodaje winu głębi i świetnie je układa.

Telefon/Pomoc

Czy masz 18 lat?

Strona tylko dla osób pełnoletnich.

Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Klik! »
Zamknij

Uwaga! Rozdzielona płatność za Wino i Transport


Żeby działać legalnie, sami nie możemy wysyłać do Ciebie alkoholu.

Ty możesz jednak upoważnić kuriera do odbioru zakupionego wina i dostarczenia pod wskazany adres.

Trzy proste kroki:

  1. Płacisz za samo wino.
  2. Po zapłaceniu za wino zostajesz z banku przekierowany na Winayo! i zlecasz nam transport swojego zamówienia na adres przypisany do Twojego Konta (możesz go też na tym etapie zmienić).
    System sam naliczy opłatę za transport odpowiednią dla Zamówienia. Koszt transportu to 22 zł za każde 18 butelek.
  3. Płacisz za transport, my automatycznie dostajemy Twój list przewozowy i zajmujemy się resztą.

Zapytaj o dostępność




Wybieraj dalej
Przejdź do koszyka